
Ses Eğitimi Nedir?
Bilgi - 24-12-2016
Ses, genel anlamda, kulağın duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmakla birlikte, bu doğrultuda bir başka tanımı, 1978 yılında Micro Robert yapmıştır; “Bir titreşim hareketi ile havada oluşan işitsel his”, demiştir (Micro, 1978, s.1006). Gazimihal; “Ötümlü bir cismin hava boşluğundaki titreşimlerinin verimliliğidir”der (Gazimihal, 1961, s.227). Sinirsel uyarı hareketi ile titreşmesine bağlı olarak gırtlak tarafından üretilen seslerdir (Micro,1978,s.1145).
Sesin tanımı hangi dilde yapılırsa yapılsın, değişmeyen elemanlar; titreşen cisim, bu titreşim dalgalarını yayan ortam ve bunu işiten duyu organları olmak- tadır. Bu doğrultuda bir sesin eğitilmesi demek; Bireylerin konuşma ve buna bağlı olarak ilerleyen ve amaçlanan eğitim şekline göre, şarkı söyleme de oluşturdukları sesleri, nasıl oluşturduklarının farkında olarak kullanmalarının sağlanma süreci anlam taşımaktadır. Sesi oluştururken hangi ögeleri kullandıkları? , nelere dikkat etmeleri gerektikleri? İki önem arz eden sorudur.
Ses eğitimi; Bireylerin aldıkları eğitim doğrultusunda doğru, etkin ve güzel kullanılan sesin, alışkanlık haline nasıl getirilebileceğini öğrendikleri bir eğitim sürecidir. Süreç içerisinde, anatomik ve fizyolojik yapı, dil ve müzik özellikleri, ku- rallara uygunluk, uyum ve başkaları üzerinde bıraktığı duygusal iz, önem ka- zanmaktadır. Özetle ses eğitimi; “ bireylere sesini, konuşurken ve şarkı söylerken, anatomik ve fizyolojik yapısına uygun olarak kullanabilmesi için, önceden hedeflerin saptandığı ve ona göre planların yapıldığı, buna uygun bilinçli dav- ranışların kazandırıldığı bir süreçtir (Töreyin 1998,s.13) ve her birey bu eğitimi alabilir.