PratikA'ya Hoş Geldiniz...

E-posta ve parolanızı kullanarak
güvenli giriş yapabilirsiniz.


PratikA Üyelik

PratikA ayrıcalıklarından yararlanmak için
aşağıdaki formu doldurmanız yeterli.

Kullanım koşullarını okudum ve kabul ediyorum.

PratikA'ya Hoş Geldiniz...

E-posta ve parolanızı kullanarak
güvenli giriş yapabilirsiniz.

radyo-reklamlari

Radyo Reklamları Ne İşe Yarar?

Bilgi - 26-11-2023

Radyo reklamları ve radyo reklamcılığı 2000 yılından sonra bir prestij ve ilgi yitimine uğradı. Sizce de öyle değil mi? İnternet dünyası geliştikçe, TV'ler internetin devasa olanaklarını kendi lehlerine kullanmayı büyük ölçüde başarınca, radyolar geri plana düşmeye başladı. Bunda görselliğin aşırı cilalanması da yok değil. Gözün görmediği gönülden de uzak olmaya başladı. Ama tek duyu organına bu kadar yüklenmek ve güvenmek de doğru değil. Göz de yanılıyor sonunda. Bütün illizyonistler gözümüzün önünde yapıyorlar numaralarını değil mi? Neyse boşverin görselliği. Biz kendi kulağımızla duyduklarımıza da çok inanırız. Çünkü sesteki o titreşimleri almadan sahici konuşmaların keyfine varamayız. Seni seviyorum diyen dilin çıkardığı o fonetik zenginlik ruhumuzu okşamadan, sevgilimizin bizi sevdiğine asla kani olamayız. İstediği kadar pankart taşısın. İstediği kadar mektup yazsın, e posta göndersin. İlle de kulağımıza fısıldayacak değil mi?

Radyo bizim çocukluk dünyamızın büyülü kutusuydu. İçinden gelen sesler ve efektlerle hiç görmediğimiz dünyaların yollarında seyahatler eder, dağlarına tırmanır, ormanlarında tur atar, restoranlarında yemek yerdik. Hüzünlü ayrılıkların gölgesinde kahırla dolaşır, mutlu kavuşmaların sesiyle hayat bulurduk. Dünya bir başka güzeldi kulaklarımızda. Radyo sessiz dünyamızın sesiydi. Tekdüze dünyamızın karmaşasıydı. Bizi heyecanlandırırdı.

Radyocular bu gidişata uzun süre sessiz kaldılar ama artık sesli dünya da teknolojiyi keşfetti. İnternet dünyası radyo yayıncılığına da büyük olanaklar sağladı. Herkesin bir radyosu olmaya başladı neredeyse. Ama yayın yapmak ortalığa bağırmaktan bambaşka bir şeydir. Yayın dediğimiz şey etik değerlerle, düzenle, usulle, esasla, anlayışla ve kavrayışla olur. Bütün insanlığı hedeflemeden kendi keyfine olur olmaz söylenmek her zaman doğru değildir. İşte bu süreçlerden geçildi. Shoutcast vb. radyoculuk özgün platformlara kaydı. Radyo reklamcılığı şimdi fokus grupları hedefleyen, bilimsel analizlerden geçmiş yayın organizasyonlarıyla dünyayı yeniden sallamaya başlayacak.

 

Tüm Yazılarımız için tıklayın.